Dziś u mnie kolejna propozycja na szybkie ciasto bez miksera, w chwilę. Tym razem migdałowe, aromatyczne, delikatne z owocami: agrestem i morelami.
Gotowe posypałam cukrem pudrem. Jest pyszne, proste i dla każdego osiągalne!
Weź kubek ulubionego napoju, zasiądź wygodnie i zasmakuj ciasta migdałowego z agrestem i morelami. Smacznego 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- spora garść agrestu
- 2 morele
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- łyżka tartych migdałów, zamiennie orzechów
- 1 szklanka wody
- 2 jaja L
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.
Prostokątną niedużą formę o wymiarach 22×18 cm (lub tortownicę o wymiarach 23 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, na wierzch układam i lekko wtykam agrest i pokrojone w kostkę morele.
Ciasto piekę w temp. 180 C przez ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.
Po prostu pyszne… 🙂
…i proste! Dziękuję 🙂
Uwielbiam agrest! Szkoda tylko że ciężko trafić na ten słodki i duży. A ciasto ślinka cieknie..;*