Szybkie ciasto z dżemem brzoskwiniowym

Ekspresowe ciasto pachnące wanilią z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców posypane cukrem pudrem – pyszna, łatwa propozycja na kolejny smaczny dzień! Ciasto bez miksera, na jedną keksówkę, może być przygotowane na mleku lub maślance, szybkie (nie licząc czasu pieczenia), wygodne, każdy sobie z nim poradzi! Gdy zostaje… – kroję na kawałki, pakuję w pojemnik i mrożę – wyjmuję gdy potrzeba. Świetne rozwiązanie dla zabieganych;) Wypróbujcie przepis – smacznego! 🙂

Szybkie ciasto z dżemem brzoskwiniowym

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki dżemu brzoskwiniowego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nóż wychodzi suchy wyjmuję je z piekarnika.

Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Posypuję cukrem pudrem. Wyjmuję i kroję, podaję do kawy 😉

Zasmakuj Kuchni

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.