Szybkie ciasto z wiśniami

Ciasto na jedną keksówkę, bez miksera, wręcz ekspresowe w przygotowaniu. To jedno z moich ulubionych ciast, zawsze się udaje, jest na nie masa pomysłów. Pasować do niego będą wszelakie inne owoce, świeże lub mrożone, rozmaite bakalie, kakao, zamiast mleka można dodać jogurtu lub maślanki. Jest naprawdę proste i szybkie! Polecam do popołudniowej kawy 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (lub 2,5 szklanki mąki pszennej)
  • 1,5 szklanki mrożonych wiśni
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • forma keksowa o wymiarach 30 x 11 cm lub forma o wymiarach 20 x 25 cm

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia.

Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się trzyma papier). Ciasto wlewam, na wierzch wysypuję mrożone wiśnie, lekko wtykam je w ciasto. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut (w keksówce, jeśli w formie o wymiarach 20 x 25 cm to ok. 45-50 minut), do suchego patyczka.

Gotowe ciasto wyjmuję, studzę i posypuję cukrem pudrem. Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Szybkie ciasto z wiśniami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.