Szybkie ciasto czekoladowe z żurawiną i jabłkami – bez miksera

Kolejne szybkie ciasto, z tych które można przygotować bez miksera, po cichu gdy dziecko za ścianą śpi 😉

Aromatyczne kakaowe ciasto pachnące wanilią z dodatkiem suszonej żurawiny i jabłek. Musicie wypróbować!

Uwielbiam przepis na to ciasto, bo za każdym razem może powstać inne – orzechowe, z bakaliami, z dowolnymi świeżymi lub suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi, o różnych aromatach, z kakao lub bez. Jest świetne posypane delikatnie cukrem pudrem.

Zapraszam na szybkie i pyszne, pulchne ciasto bez miksera, parzcie kawy i smakujcie w miłym towarzystwie, tak jak ja 🙂

SMACZNEGO!

Szybkie czekoladowe ciasto z żurawiną i jabłkami – bez miksera, POLECAM i życzę smacznego do kawy i rozmów wśród bliskich! 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 3 spore łyżki ciemnego i gorzkiego kakao
  • niecała szklanka drobnego cukru
  • szklanka mleka lub maślanki
  • opakowanie cukru z wanilią
  • spora garść suszonej żurawiny
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 mniejsze obrane jabłka

Przygotowanie:

Do dużej miski dodaję suche składniki i dodaję mokre, mieszam łyżką do połączenia składników, na końcu dodaję suszoną żurawinę – jabłka na samym końcu gdy ciasto będzie już w formie.

Obrane jabłka kroję w cienkie półksiężyce.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 35-40 minut, do suchego patyczka.

Gotowe studzę i posypuję lekko cukrem pudrem. Gotowe, smacznego 🙂

2 odpowiedzi do “Szybkie ciasto czekoladowe z żurawiną i jabłkami – bez miksera”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.