Szynka pieczona w słodkiej papryce

W moim rodzinnym domu kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia pachnie pieczonym mięsem, gotowanymi pierogami z kapustą i grzybami oraz wszelkimi daniami rybnymi, w tym chrupiącymi krokietami. Na blacie jest mnóstwo gotowanych warzyw, z których powstaje potem tradycyjna sałatka jarzynowa.

Tata przyprawia karpia…w domu jest piękna i świąteczna atmosfera pachnąca radością i miłością.

Praktycznie w Wielkanoc jest podobnie:)

W ten weekend mamy rodzinną biesiadę, na której pojawi się pieczona szynka, którą uwielbia mój Tata. Postanowiłam podzielić się tym przepisem, jakże łatwym, ale smacznym. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje 🙂 Smarujcie chrzanem, musztardą lub ćwikłą i smakujcie 😀

Składniki:

  • +/- 1 kg szynki wieprzowej
  • pół szklanki oleju
  • sól, pieprz, majeranek, dużo słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  • umytą i osuszoną szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy olejem i przyprawiamy; nacieramy także pokrojonymi w talarki ząbkami czosnku.
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez godzinę na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przykrytą folią aluminiową lub pokrywką od naczynia żaroodpornego;
  • po godzinie czasu zmniejszamy do temp. 180C i pieczemy jeszcze 30 minut; czas może się różnić w zależności od piekarnika, ale myślę, że jest to dobry czas, by mieć pewność że szynka będzie gotowa i miękka;
  • od czasu do czasu polewamy ją powstałym sosem; po upieczeniu wyłączcie piekarnik i zostawcie szynkę w piekarniku, by tam przestygła.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.