SZYNKA PIECZONA

Szynka pieczona, soczysta i domowa, pyszna. Przyprawiona, delikatna w smaku szynka to propozycja na kanapki, śniadanie lub kolację. Przygotujesz ją przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Domowa, pyszna, na kanapki. Polecam przepis.

Szynka pieczona:

  • to łatwy w przygotowaniu przepis dla każdego;
  • aromatyczna i domowa pieczona szynka na kanapki;
  • danie dla całej rodziny, nawet do puree ziemniaczanego i surówki;
  • tylko jeden podstawowy produkt i przyprawy.

Szynka pieczona


SKŁADNIKI:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Szynkę myję i obwiązuję sznurkiem. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Przyprawiam mięso z obu stron, układam w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i wcieram dokładnie.

Naczynie z szynką przykrywam i wstawiam na 3 godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Szynkę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę łącznie 1,5 godziny. Przez pierwsze 40 minut pod przykryciem.

Szynkę studzę, zdejmuję sznurek i podaję na kanapki razem z chrzanem lub ćwikłą.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.