Szyszki

Szyszki z ryżu preparowanego i masy kajmakowej to klasyka za czasów mojego dzieciństwa. Szyszki to szybki deser na zimno tylko z 3 składników. Przygotujesz go w kilka chwil, przez cały rok i z łatwo dostępnych składników. Zapraszam po sprawdzony przepis na szyszki domowe. A jeśli lubisz takie przepisy, wypróbuj moje okrągłe szyszki czekoladowe, są pyszne!

SKŁADNIKI:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 100 g ryżu preparowanego
  • 80 g masła

PRZYGOTOWANIE:

W większym i szerszym garnku roztapiam masło. Gdy lekko się rozpuści dodaję masę kajmakową, podgrzewam cały czas mieszając. Robię to rózgą kuchenną, wtedy mam pewność że masa będzie idealnie gładka.

Gotową masę odkładam na bok i studzę.

Porada. Nie wkładaj ryżu preparowanego do gorącej lub ciepłej masy, ponieważ ryż stwardnieje, przez co gotowe szyszki nie będę miękkie.

Do przestudzonej masy wsypuję ryż preparowany i mieszam dokładnie łyżką, potem rękoma.

Z masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i nadaję jej kształt owalnej, lekko podłużnej szyszki. Za każdym razem moczę dłonie w letniej wodzie, masa łatwiej „współpracuje”, przez co możesz tworzyć zgrabne kształty. Mocno dociskam szyszki, by nie rozpadły się, odkładam na bok, jedna obok drugiej.

Szyszki układam na większym półmisku lub paterze – jeśli nie mam zamiaru podawać ich od razu, przechowuję je w lodówce pod przykryciem.

Smacznego.

5 odpowiedzi na “Szyszki”

  1. Najlepsze jakie do tej pory jadłam!! Świetna rada z przestudzeniem masy, do tej pory wychodziły mi twardawe…

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *