Szyszki

Szyszki to szybki w przygotowaniu deser na zimno, na “jeden kęs”. Wykonasz go w kilka chwil, z łatwo dostępnych składników, przez cały rok. Szyszki to tylko kilka podstawowych składników. Istnieje wiele wersji szyszek, z rozmaitymi dodatkami wedle upodobań. Szyszki z kajmakiem lub krówkami to niewątpliwie smak dzieciństwa. Z przepisu wyszło mi 22 sztuk szyszek. Możesz je także przygotować w bardziej podłużnym kształcie.

SKŁADNIKI:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 50 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 100 g ryżu preparowanego

Uwagi do przepisu:

Do przygotowania szyszek możesz użyć dowolnej masy krówkowej, np. o smaku czekoladowym.
Jeśli chcesz zrezygnuj z dodatku czekolady, użyj wtedy 80 g samego masła.
Do gotowej masy na szyszki możesz także wsypać większą szczyptę cynamonu.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie szyszek zaczynam od umieszczenia w szerszym i nieco wyższym garnku 50 g masła oraz 50 g połamanej na kawałki czekolady. Rozpuszczam je na małej mocy palnika cały czas mieszając rózgą kuchenną.

Gdy masło z czekoladą się rozpuszczą i połączą dodaję 400 g masy kajmakowej. Podgrzewam do połączenia cały czas mieszając. Masę odstawiam, lekko studzę.

Wsypuję ryż preparowany do przestudzonej masy (wrzucenie ryżu do gorącej masy będzie skutkowało jego skurczeniem i stwardnieniem), mieszam dokładnie aż masa oblepi cały ryż.

Garnek odstawiam na bok. Po kilku minutach zaczynam szykować szyszki. Do niewielkiej miseczki wlewam letnią wodę, moczę w niej dłonie. Za każdym razem gdy formuję kulki z masy moczę dłonie w wodzie. Mokrymi rękoma łatwiej formować szyszki, nie kleją się do rąk. Gotowe szyszki odstawiam na papier do pieczenia.

Szyszki przechowuję zawinięte w papier do pieczenia, w pojemniku szklanym lub plastikowym.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.