Tagliatelle bolognese

Makaron i sos, raz wymyślny, mięsny, warzywny, serowy, inny to danie, które wiem, że nigdy nie zawiedzie mnie w kuchni. Zawsze wyjdzie, zawsze smakuje.

Jeden makaron a tyle sposobów na danie! To mi się podoba.

Choć znam wiele wersji na tagliatelle bolognese pod względem dodatków i proporcji to dziś pokusiłam się na przepis z MasterChefa Junior. Wszystkiego trzeba spróbować.

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 świeże pomidory
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania dania

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodajemy mięso i gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i zblendowane pomidory z puszki. Sos doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i – redukujemy.

Makaron gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy bazylią.

Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z programu: MasterChef Junior, autorstwa: Bartosza Kulika.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.