Tagliatelle z cukinią w sosie śmietanowo-musztardowym

Kolorowy makaron o tej porze roku, do tego jakieś pyszne i zdrowe warzywo – w mojej wersji cukinia dodaje ciepła i energii na resztę dnia.

Gdy na dworze zimno, ciemno, ponuro i deszczowo to zróbmy sobie kolorowe danie, to nie tylko smak, ale też kuszący piękny widok.

Danie jest aromatyczne, z wyczuwalnym smakiem cukinii z czosnkiem i ziołami. Do tego sos na bazie śmietanki, musztardy i sera. Makaron aż sam się prosi do tego dania!

Nam taki kolorowy obiad bardzo przypadł do gustu, nie tylko smakiem, także wyglądem. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje.

Już dziś życzę Wam smacznego 🙂

Składniki:

  • 400 g makaronu kolorowego tagliatelle (barwiony szpinakiem i pomidorami, możecie zastąpić go makaronem spaghetti lub świderkami)
  • 2 cukinie
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, lubczyk, papryka ostra, majeranek, łyżeczka vegety natur
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Makaron – w połowie przygotowywania sosu – ugotujcie al dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Sos:

1. Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Przesmażcie na niej obrany i pokrojony w talarki lub kosteczkę czosnek. Po chwili dodajcie cebulę posiekaną w cienkie piórka. Gdy lekko się zeszkli dodajcie cienkie talarki cukinii. Możecie ją też pokroić w paski. Posypcie lubczykiem i papryką, duście do miękkości.

2. W miseczce wymieszajcie śmietankę, musztardę, ser i przyprawy.

3. Do warzyw z patelni dodajcie sos, wymieszajcie, po chwili dodajcie ugotowany makaron, złączcie wszystko. Nakładajcie.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.