Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone na ostro

Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serkiem mascarpone to szybki obiad, na który wybór pada najczęściej w tygodniu. Makaron z aromatycznym sosem i mięsem, podany z ostrzejszą i orzechową w smaku rukolą. Dodatkiem jest ostra papryczka, która świetnie kontrastuje z delikatnym mascarpone. Wystarczy podsmażyć mięso, zrobić sos i ugotować makaron. Makaron może być dowolny, a do dania można wrzucić jeszcze mrożony zielony groszek, fasolkę, czerwoną paprykę. Każda wersja z dodatkową porcją warzyw się sprawdzi. Smacznego 😉

Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone na ostro

SKŁADNIKI:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 większa cebula drobno posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 5 suszonych pomidorów w oleju, posiekanych
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 ostra papryczka posiekana drobno
  • sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • olej rzepakowy
  • do podania tarty ser, rukola, natka

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewam olej. Mięso myję, oczyszczam z błon, kroję w niezbyt dużą kostkę. Na gorącym oleju podsmażam cebulę, czosnek i chili. Po chwili dodaję mięso, suszone pomidory i świeżego pokrojonego w kostkę pomidora, mieszam. Doprawiam, na koniec dodaję mascarpone, mieszam dokładnie.

Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzam, wrzucam na chwilę do sosu, mieszam i podaję. Można także wyłożyć makaron do talerzy, następnie polać mięsnym sosem.

Podaję z tartym serem i natką lub rukolą.

 

Jedna odpowiedź do “Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone na ostro”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.