Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią

Makaron z tuńczykiem w kremowym sosie mascarpone to obiad, który podasz przez cały rok, z dowolnym makaronem i z łatwo dostępnych składników. To proste, niewymagające wiele nakładu czasu danie obiadowe, które zabierzesz do pracy. Poniżej przepis oraz kilka porad.

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 170 g, po odsączeniu 120 g
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 duży pomidor
  • 3 łyżki mascarpone
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • do podania makaron tagliatelle, natka, tarty ser, np. parmezan

Porada: Do dania możesz dodać kilkanaście posiekanych czarnych oliwek, a zamiast pomidora kilka pomidorków cherry lub koktajlowych. Paprykę możesz zastąpić inną, np. żółtą. Możesz dodać całą, niedużą posiekaną paprykę.

PRZYGOTOWANIE:

W głębszej patelni rozgrzej oliwę. Przesmaż na niej posiekaną drobno cebulę wraz z papryką. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię, zaraz potem odsączonego z zalewy tuńczyka i pokrojonego na małe kawałki pomidora (lub małe pomidorki pokrojone na cztery). Smaż aż składniki się połączą, dodaj serek mascarpone, przypraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj z makaronem.

Smacznego;-)

6 odpowiedzi do “Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.