Makaron z tuńczykiem w kremowym sosie mascarpone to obiad, który podasz przez cały rok, z dowolnym makaronem i z łatwo dostępnych składników. To proste, niewymagające wiele nakładu czasu danie obiadowe, które zabierzesz do pracy. Poniżej przepis oraz kilka porad. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na makaron z tuńczykiem i cukinią.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 170 g, po odsączeniu 120 g
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 duży pomidor
- 3 łyżki mascarpone
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 6 łyżek oliwy
- do podania makaron tagliatelle, natka, tarty ser, np. parmezan
Porada: Do dania możesz dodać kilkanaście posiekanych czarnych oliwek, a zamiast pomidora kilka pomidorków cherry lub koktajlowych. Paprykę możesz zastąpić inną, np. żółtą. Możesz dodać całą, niedużą posiekaną paprykę.
PRZYGOTOWANIE:
W głębszej patelni rozgrzej oliwę. Przesmaż na niej obraną i drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po 3 minutach smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, po chwili odsączonego z zalewy tuńczyka i pokrojonego na małe kawałki pomidora (lub małe pomidorki pokrojone na cztery). Smaż aż składniki się połączą, kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia sosu dodaj serek mascarpone.
Podawaj z makaronem. Danie posyp natką i tartym serem. Możesz dodatkowo skropić je niewielką ilością soku z cytryny.
Smacznego.
Bardzo smaczne danie z tuńczykiem.
Polecam!;))
Miło mi 🙂
Mega danie. Uwielbiam tuńczyka w tym wydaniu j połączeniu.
Pozdrawiam
Teresa
Najlepsze danie z tuńczykiem jakie jadłam do tej pory. Bardzo udany przepis.
Polecam,danie bardzo smaczne. Zabrałam do pracy, apetytu narobilam:)
😊👍
Pyszne danie, polecam. Robię po raz czwarty..:)