Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią

Makaron z tuńczykiem w kremowym sosie mascarpone to obiad, który podasz przez cały rok, z dowolnym makaronem i z łatwo dostępnych składników. To proste, niewymagające wiele nakładu czasu danie obiadowe, które zabierzesz do pracy. Poniżej przepis oraz kilka porad. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na makaron z tuńczykiem i cukinią.

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 170 g, po odsączeniu 120 g
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 duży pomidor
  • 3 łyżki mascarpone
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 6 łyżek oliwy
  • do podania makaron tagliatelle, natka, tarty ser, np. parmezan

Porada: Do dania możesz dodać kilkanaście posiekanych czarnych oliwek, a zamiast pomidora kilka pomidorków cherry lub koktajlowych. Paprykę możesz zastąpić inną, np. żółtą. Możesz dodać całą, niedużą posiekaną paprykę.

PRZYGOTOWANIE:

W głębszej patelni rozgrzej oliwę. Przesmaż na niej obraną i drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po 3 minutach smażenia dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, po chwili odsączonego z zalewy tuńczyka i pokrojonego na małe kawałki pomidora (lub małe pomidorki pokrojone na cztery). Smaż aż składniki się połączą, kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia sosu dodaj serek mascarpone.

Podawaj z makaronem. Danie posyp natką i tartym serem. Możesz dodatkowo skropić je niewielką ilością soku z cytryny.

Smacznego.

7 odpowiedzi na “Tagliatelle z tuńczykiem i cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *