Danie jednogarnkowe pachnące świeżym szpinakiem w połączeniu aromatycznego tuńczyka ze śmietanką i czosnkiem. Do tego dużo świeżego pieprzu. Idealne rozwiązanie na szybki, zdrowy i smaczny obiad. Taki obiad możecie modyfikować – zrezygnować z tuńczyka przyrządzając danie jarskie lub zamienić go na mięso, groszek na kukurydzę lub marchewkę. Dodać cebulkę i zioła.
W każdym razie z pewnością zasmakuje Wam i Waszym bliskim. Dzięki takiemu daniu zadbacie także o ich i swoje zdrowie – szpinak ma wiele zdrowotnych właściwości, powinniśmy go jeść często, podawać dzieciom. Liście szpinaku chronią m.in. przed miażdżycą, zawierają wiele witamin, wartości odżywczych, a mają znikomą ilość kalorii. Jest bogaty w witaminę C, zawiera sporo żelaza.
SKŁADNIKI:
- 220 g makaronu tagliatelle
- puszka tuńczyka w sosie własnym, wybieram kawałki (1 puszka 185 g)
- 80 g liści szpinaku baby
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 180 g śmietany 12%
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego gęstego
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej chwilę drobno posiekany czosnek, dodaj liście szpinaku; na początku jest ich bardzo dużo, lecz po kilku chwilach “usiądzie” i będzie go znacznie mniej.
- Po tym czasie dodaj do szpinaku odsączonego tuńczyka, śmietankę oraz jogurt i groszek, wymieszajcie dobrze, przyprawcie lekko i połączcie z odsączonym z wody makaronem.
- Wykładajcie na talerze i doprawcie dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 🙂
Oj, pomysł wspaniały na obiad ♡ 😉