Tagliatelle z tuńczykiem, szpinakiem i groszkiem

Danie jednogarnkowe pachnące świeżym szpinakiem w połączeniu aromatycznego tuńczyka ze śmietanką i czosnkiem. Do tego dużo świeżego pieprzu. Idealne rozwiązanie na szybki, zdrowy i smaczny obiad. Taki obiad możecie modyfikować – zrezygnować z tuńczyka przyrządzając danie jarskie lub zamienić go na mięso, groszek na kukurydzę lub marchewkę. Dodać cebulkę i zioła.

 

W każdym razie z pewnością zasmakuje Wam i Waszym bliskim. Dzięki takiemu daniu zadbacie także o ich i swoje zdrowie – szpinak ma wiele zdrowotnych właściwości, powinniśmy go jeść często, podawać dzieciom. Liście szpinaku chronią m.in. przed miażdżycą, zawierają wiele witamin, wartości odżywczych, a mają znikomą ilość kalorii. Jest bogaty w witaminę C, zawiera sporo żelaza.


SKŁADNIKI:

  • 220 g makaronu tagliatelle
  • puszka tuńczyka w sosie własnym, wybieram kawałki (1 puszka 185 g)
  • 80 g liści szpinaku baby
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 180 g śmietany 12%
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej chwilę drobno posiekany czosnek, dodaj liście szpinaku; na początku jest ich bardzo dużo, lecz po kilku chwilach “usiądzie” i będzie go znacznie mniej.
  3. Po tym czasie dodaj do szpinaku odsączonego tuńczyka, śmietankę oraz jogurt i groszek, wymieszajcie dobrze, przyprawcie lekko i połączcie z odsączonym z wody makaronem.
  4. Wykładajcie na talerze i doprawcie dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Tagliatelle z tuńczykiem, szpinakiem i groszkiem”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.