Tarator to pyszny bułgarski chłodnik ogórkowy. Jest rewelacyjny w smaku z dodatkiem jogurtu i czosnku. Chłodnik z chrupiących ogórków gruntowych to super pomysł na przekąskę w upalne dni. Przygotujesz go szybko z kilku łatwo dostępnych składników. Podasz go z bazylią, natką i posiekanymi orzechami włoskimi. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na tarator, czyli chłodnik ogórkowy.
SKŁADNIKI:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4 ogórki gruntowe – 340 g
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Do podania: posiekana natka, koperek, bazylia, posiekane w talarki ogórki i rzodkiewka, kilka orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki umyj i obierz. Przekrój je wzdłuż na ćwiartki.
Z ogórków wydrąż nasiona, a ogórki posiekaj drobno, posól i odstaw na 20 minut, by puściły sok.
W większej misce wymieszaj 400 g jogurtu naturalnego z trzema obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Dodaj odciśnięte ogórki (zostaw kilks kosteczek do dekoracji), wlej łyżkę soku z cytryny oraz dwie łyżki oliwy.
Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Chłodnik dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
Chłodnik ogórkowy schładzaj w lodówce.
Przed podaniem udekoruj posiekanymi ogórkami, natką lub koperkiem. Możesz dodać po listku świeżej bazylii na porcję oraz po kilka plasterków rzodkiewki.
Orzechy obierz, posiekaj i posyp nimi chłodnik.
Tarator, czyli bułgarski chłodnik ogórkowy przechowuj w lodówce pod przykryciem, podawaj zimny.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni