Szybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować? 🙂
Idealne do popołudniowej kawy z najbliższymi 😀
Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego ciasta przygotujecie małe tarty z ulubionymi owocowymi fantazyjnymi farszami.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g)
- 2 wyszorowane jabłka (nie obierajcie ich ze skórki)
- 260 g marmolady wieloowocowej twardej – użyłam opakowanie firmy Jamar
- spora garść mielonych orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
- opakowanie cukru wanilinowego
- dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
A teraz wracam do mojego gotowego ciasta, nie miałam czasu przygotować je sama. Rozwałkowuje je i układam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami.
Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut.
Do mojej tarty wykorzystałam marmoladę wieloowocową Jamar, polecam wieloowocowy wyrazisty smak!

Musi być pyszna! 🙂