Tarta z jabłkami i orzechami

Szybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować? 🙂

Idealne do popołudniowej kawy z najbliższymi 😀

Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego ciasta przygotujecie małe tarty z ulubionymi owocowymi fantazyjnymi farszami.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g)
  • 2 wyszorowane jabłka (nie obierajcie ich ze skórki)
  • 260 g marmolady wieloowocowej twardej – użyłam opakowanie firmy Jamar
  • spora garść mielonych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

A teraz wracam do mojego gotowego ciasta, nie miałam czasu przygotować je sama. Rozwałkowuje je i układam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami.

Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut.

Do mojej tarty wykorzystałam marmoladę wieloowocową Jamar, polecam wieloowocowy wyrazisty smak!

 

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Tarta z jabłkami i orzechami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.