TARTA Z KREMEM BUDYNIOWYM I ŚLIWKAMI

Kiedy za oknem zimno – w naszej rodzinnej kuchni poza miastem gorąco jak nigdy 😉 Tarta z kremem budyniowym powstała w kilka chwil. Łapiąc okazje na ostatnie prawie w sklepie śliwki mamy deser wspaniały. Tarta jest pyszna, kremowa, delikatna. Gorące śliwki posypane cukrem pudrem smakują obłędnie, dodatkowo na łonie natury a kawa nas rozgrzewa:) Pycha, mówię Wam!

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła, zimnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego

SKŁADNIKI NA WIERZCH:

  • 500 g śliwek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka
  • opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • forma do tarty, u mnie o średnicy 28 cm
  • tłuszcz do formy, np. masło
  • cukier puder do posypania gotowej tarty

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekam z masłem. Dodaję jajka, cukier puder i cukier z wanilią. Zagniatam szybko ciasto i wykładam nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.

Śliwki myję, kroję na pół, wyjmuję pestki.

Do budyniu (proszku) dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszam i zaczynam gotować budyń: zagotowuję mleko z dodatkiem cukru, przykręcam gaz na minimum i wsypuję proszek budyniowy cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje szybko odstawiam z palnika.

Gotowy budyń wylewam na ciasto, rozkładam śliwki skórkami do dołu, posypuję cukrem z wanilią.

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) i piekę ok. 45 minut.

Gotowy deser posypuję cukrem pudrem, parzę kawę, wołam domowników 🙂

SMACZNEGO 🙂


Źródło: Poradnik domowy, nr 11, październik 2019.

2 odpowiedzi do “TARTA Z KREMEM BUDYNIOWYM I ŚLIWKAMI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.