TARTA Z KREMEM BUDYNIOWYM I ŚLIWKAMI

Tarta z kremem budyniowym i śliwkami to świetna propozycja na weekendowy deser. Prosty przepis, z łatwo dostępnych składników, które otrzymasz przez cały rok – oprócz owoców. Owoce sezonowe możesz zastąpić innymi, nawet tymi z puszki.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka
  • opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 500 g śliwek
  • forma do tarty, u mnie o średnicy 28 cm
  • tłuszcz do formy, np. masło
  • łyżeczka cukru
  • cukier puder do posypania gotowej tarty

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekam z masłem. Dodaję jajka, cukier puder i cukier z wanilią. Zagniatam szybko ciasto i wykładam nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.

Śliwki myję, kroję na pół, wyjmuję pestki.

Do budyniu (proszku) dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszam.

Z 500 ml mleka odlewam połowę, tj. 250 ml. Jedną połowę zagotowuję, do drugiej dodaję budyń wymieszany z mąką. Gdy mleko się zagotuje ściągam je z palnika, dodaję powoli budyń cały czas mieszając. Wstawiam na małą moc palnika, mieszam do zgęstnienia. Wyłączam gaz.

Gotowy budyń wylewam na ciasto, rozkładam śliwki skórkami do dołu, posypuję 1 łyżeczką cukru.

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) i piekę ok. 45 minut.

Gotowy deser posypuję cukrem pudrem, parzę kawę, wołam domowników 🙂

SMACZNEGO 🙂


Źródło: Poradnik domowy, nr 11, październik 2019.

4 odpowiedzi na “TARTA Z KREMEM BUDYNIOWYM I ŚLIWKAMI”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *