Tarta z owocami

Niezwykle pyszna i krucha tarta rustykalna z owocami, którą przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ten przepis nie wymaga użycia formy. Możesz dodać do tarty dowolne owoce, nawet te mrożone lub z puszki. Tarta rustykalna zachwyca prostotą, szybkością przygotowania i smakiem. Zapraszam po sprawdzony przepis na kruche ciasto.

Tarta rustykalna z owocami


SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
  • dodatkowo do posypania owoców: płaska łyżeczka cukru z wanilią
  • 250 g owoców: u mnie 120 g borówek, 3 truskawki i kilkanaście bezpestkowych zielonych winogron (około 14 sztuk)

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsyp suche składniki, dodaj posiekane zimne masło (wyjęte prosto z lodówki), łyżkę zimnej wody oraz dwa żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Stwórz z niego zgrabną kulę, lekko ją spłaszcz, owiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.

Owoce umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Truskawki pokrój w kostkę, bezpestkowe winogrona na pół.

Porada. Możesz także pokroić w kostkę 2 nieduże jabłka i zrobić tartę z jabłkami, posyp je wówczas delikatnie cynamonem.

Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C, program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, ułóż na papierze do pieczenia (wielkości blachy, na którą je ułożysz) i rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Brzegi nie muszą być regularnie kształtne. Ułóż na środku ciasta zmieszane owoce, zawiń ciasto do środka nakładając je na owoce (jak na zdjęciu poniżej).

Posyp owoce płaską łyżeczką cukru z wanilią. Możesz zastąpić ją łyżeczką cukru białego lub trzcinowego.

Wstaw tartę do piekarnika i piecz w temp. 200 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu), na środkowej półce piekarnika przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz kolejne 20 minut.

Upieczoną tartę możesz od razu wyjąć z piekarnika. Wystudzoną posyp cukrem pudrem (lub cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu), udekoruj świeżymi owocami i np. listkami mięty lub melisy.

Smacznego.

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi do “Tarta z owocami”

  1. Dziś robiłam, polecam. Tarta jest mega smaczne, ciasto delikatne i kruche – połączenie tych owoców w takich proporcjach idealne! A borówki po upieczeniu smakują jak ciepłe jagody – super.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.