Tartaletki z mięsem mielonym, oliwkami i kaparami

Kiedy spodziewam się gości wiem, że oprócz fajnych i kolorowych sałatek, także sprawdzonych i sytych z ryżem czy mięsem sprawdzą się świetnie wszelakie bagietki, grzanki, dipy i rozmaitości z ciasta francuskiego. Uwielbiam je za szybkość, elastyczność, łatwość w przygotowaniu i smak, którym można dowolnie operować. Ciasto francuskie jako deser na słodko, wytrawnie na przekąski mięsne czy wege oraz jako dania, np. szybkie tarty.

Dziś tartaletki, kolorowe i eleganckie mini koszyczki wypełnione mięsnym farszem wykończone niezwykle aromatycznym serem, a jakie chrupiące z zewnątrz!

Zachwyt gości, znikające przekąski, udany wieczór i prośba o przepis to najlepsza nagroda😊

Zapraszam na tartaletki z mięsem mielonym z oliwkami i kaparami, których wyszło całe 20 sztuk😋

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, u mnie 300 g indyczego, reszta wieprzowo-wołowe
  • 4 suszone pomidory posiekane
  • 195 g czarnych oliwek
  • 3 łyżeczki kaparów
  • słoik 550 g sosu słodko-kwaśnego z ananasem Dawtona
  • kilka łyżek oleju
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka, oregano
  • tarty twardy ser, u mnie grana padano

Przygotowanie:

Na kilku łyżkach oleju przesmażam mięso. Gdy zmieni kolor dodaję posiekane pomidory suszone, kapary i oliwki przekrojone na pół. Mieszam, smażę 2 minuty. Dodaję sos, przyprawiam. Smażę kilka minut często mieszając.

Smażę mięsny farsz z sosem, oliwkami i kaparami

Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki, kroję na kawałki i wykładam nim foremki silikonowe na muffinki. Brzegi ładnie kształtuję. Wypełniam farszem.

Ciasto kroję na 10 części. Tak postępuję z drugim ciastem, razem wychodzi 20 tartaletek.

Napełniam farszem.

Koszyczki z ciasta francuskiego napełniam farszem, posypuję tartym serem.

Posypuję tartym grana padano. Piekę do zarumienienia ciasta ok. 15-20 minut w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół bez termoobiegu).

Podaję na ciepło (dla nas najlepsza wersja) na świeżej rukoli bądź szpinaku. SMACZNEGO😊

 

3 odpowiedzi na “Tartaletki z mięsem mielonym, oliwkami i kaparami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *