Kiedy spodziewam się gości wiem, że oprócz fajnych i kolorowych sałatek, także sprawdzonych i sytych z ryżem czy mięsem sprawdzą się świetnie wszelakie bagietki, grzanki, dipy i rozmaitości z ciasta francuskiego. Uwielbiam je za szybkość, elastyczność, łatwość w przygotowaniu i smak, którym można dowolnie operować. Ciasto francuskie jako deser na słodko, wytrawnie na przekąski mięsne czy wege oraz jako dania, np. szybkie tarty.
Dziś tartaletki, kolorowe i eleganckie mini koszyczki wypełnione mięsnym farszem wykończone niezwykle aromatycznym serem, a jakie chrupiące z zewnątrz!
Zachwyt gości, znikające przekąski, udany wieczór i prośba o przepis to najlepsza nagroda😊
Zapraszam na tartaletki z mięsem mielonym z oliwkami i kaparami, których wyszło całe 20 sztuk😋
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego, u mnie 300 g indyczego, reszta wieprzowo-wołowe
- 4 suszone pomidory posiekane
- 195 g czarnych oliwek
- 3 łyżeczki kaparów
- słoik 550 g sosu słodko-kwaśnego z ananasem Dawtona
- kilka łyżek oleju
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka, oregano
- tarty twardy ser, u mnie grana padano
Przygotowanie:
Na kilku łyżkach oleju przesmażam mięso. Gdy zmieni kolor dodaję posiekane pomidory suszone, kapary i oliwki przekrojone na pół. Mieszam, smażę 2 minuty. Dodaję sos, przyprawiam. Smażę kilka minut często mieszając.

Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki, kroję na kawałki i wykładam nim foremki silikonowe na muffinki. Brzegi ładnie kształtuję. Wypełniam farszem.

Napełniam farszem.

Posypuję tartym grana padano. Piekę do zarumienienia ciasta ok. 15-20 minut w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół bez termoobiegu).
Podaję na ciepło (dla nas najlepsza wersja) na świeżej rukoli bądź szpinaku. SMACZNEGO😊
Genialne!!:))
Bardzo smaczna przekąska;)
🙂👍