Nasz włoski, rodzinny i jesienny weekend czas zacząć! 😉 Za oknem spadające liście, słońce a w domu muzyka w tle, radość, kawa i pyszny, kremowy deser!❤ Tiramisu, włoski deser to biszkopty nasączone kawą, przełożone kremem z mascarpone, cukru i żółtek posypany na wierzchu kakao lub czekoladą. Taki deser chodził za mną od tej wiosny, jakoś zawsze przegrywał z innymi słodkościami. To w weekend wreszcie przyszedł na nie czas. Moje tiramisu jest kremowe, wilgotne, wspaniałe. Takie o jakim myślałam!😍
Polecam ten wypróbowany i szybki przepis. Jedyny czas oczekiwania to chłodzenie w lodówce, tak by deser się ściął.
Delikatna i rodzinna atmosfera zachęca do wspólnego biesiadowania przy kawie, długich rozmowach, licznych uśmiechów.
Tiramisu przygotowałam w formie o wymiarach 26 x 28 cm. Może być mniejsza, wtedy deser będzie wyższy z bardziej wyraźnym jasnym kremem, wybór należy do Was.
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 5 żółtek
- 150 g drobnego cukru
- u mnie na tę formę równo 34 biszkoptów, na dół 16 sztuk, na górną warstwę 18 sztuk
- 300 ml wrzątku + 3 spore łyżeczki kawy rozpuszczalnej, espresso + 1 łyżeczka amaretto
- ciemne prawdziwe kakao do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Żółtka ucieram z cukrem na jasny puszysty krem. Delikatnie wmieszam w masę serek mascarpone, jeden po drugim. Mieszam mikserem do połączenia.
Przygotowuję kawę. We wrzątku rozpuszczam kawę, mieszam, dodaję amaretto i odstawiam do wystudzenia.
Blaszkę wykładam folią spożywczą, układam równo w dwóch rzędach biszkopty nasączone przez 2 sekundy w kawie. Nasączamy krótko i szybko, by biszkopty nie rozpadły się.
Pierwsza warstwa biszkoptów:
na to połowę kremu i druga, górna warstwa biszkoptów:
Na jedną porcję biszkoptów nakładam połowę masy, wyrównuję, przykrywam ponownie nasączonymi biszkoptami i przykrywam ostatnią warstwą kremu, wyrównuję i posypuję kakao.
Przykrywam folią i odkładam do lodówki na kilka godzin do lodówki do stężenia. Najlepiej przygotować na wieczór i zostawić na noc.
Kroję na kwadraty i posypuję jeszcze na świeżo kakao.
Podaję do espresso w dobrym towarzystwie;) SMACZNEGO 😍
Zainspirowana tym przepisem.
Uwielbiam ten deser, a ten wygląda rewelacyjnie!!👍👍❤❤
Robie już któryś raz z tego przepisu – zawsze wychodzi przepyszne!!
Pozdrawiam
Jola
Tiramisu zawsze jest przepyszne smaku narobiłaś
Do tego jest proste w przygotowaniu – polecam Teresko 🙂
Pychotka Aniu