TIRAMISU

Nasz włoski, rodzinny i jesienny weekend czas zacząć!🤩😍😉 za oknem spadające liście, słońce a w domu muzyka w tle, radość, kawa i pyszny, kremowy deser!❤

Tiramisu, włoski deser to biszkopty nasączone kawą, przełożone kremem z mascarpone, cukru i żółtek posypany na wierzchu kakao lub czekoladą. Taki deser chodził za mną od tej wiosny, jakoś zawsze przegrywał z innymi słodkościami. To w weekend wreszcie przyszedł na nie czas. Moje tiramisu jest kremowe, wilgotne, wspaniałe. Takie o jakim myślałam!😍

Polecam ten wypróbowany i szybki przepis. Jedyny czas oczekiwania to chłodzenie w lodówce, tak by deser się ściął.

Jest sobota, włoska sobota poza miastem, za oknem opadają żółte liście, jest pięknie.

Delikatna i rodzinna atmosfera zachęca do wspólnego biesiadowania przy kawie, długich rozmowach, licznych uśmiechów.

Tiramisu przygotowałam w formie o wymiarach 26 x 28 cm. Może być mniejsza, wtedy deser będzie wyższy z bardziej wyraźnym jasnym kremem, wybór należy do Was.

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 5 żółtek
  • 150 g drobnego cukru
  • u mnie na tę formę równo 34 biszkoptów, na dół 16 sztuk, na górną warstwę 18 sztuk
  • 300 ml wrzątku + 3 spore łyżeczki kawy rozpuszczalnej, espresso + 1 łyżeczka amaretto
  • ciemne prawdziwe kakao do posypania wierzchu

Przygotowanie:

Żółtka ucieram z cukrem na jasny puszysty krem. Delikatnie wmieszam w masę serek mascarpone, jeden po drugim. Mieszam mikserem do połączenia.

Przygotowuję kawę. We wrzątku rozpuszczam kawę, mieszam, dodaję amaretto i odstawiam do wystudzenia.

Blaszkę wykładam folią spożywczą, układam równo w dwóch rzędach biszkopty nasączone przez 2 sekundy w kawie. Nasączamy krótko i szybko, by biszkopty nie rozpadły się.

Pierwsza warstwa biszkoptów:

na to połowę kremu i druga, górna warstwa biszkoptów:

Na jedną porcję biszkoptów nakładam połowę masy, wyrównuję, przykrywam ponownie nasączonymi biszkoptami i przykrywam ostatnią warstwą kremu, wyrównuję i posypuję kakao.

Przykrywam folią i odkładam do lodówki na kilka godzin do lodówki do stężenia. Najlepiej przygotować na wieczór i zostawić na noc.

Kroję na kwadraty i posypuję jeszcze na świeżo kakao.

Podaję do espresso w dobrym towarzystwie;) SMACZNEGO 😍

 

Zainspirowana tym przepisem.

 

Jedna odpowiedź do “TIRAMISU”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.