Tiramisu to jeden z włoskich, szybkich deserów bez pieczenia. Przygotujesz go przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. To świetny deser na święta, rodzinne spotkania, weekend. Idealny nie tylko latem. Tiramisu to deser składający się z biszkoptów nasączonych kawą (w wersji dla dzieci kawą inką), przełożonych kremem z mascarpone, cukru i żółtek. Tylko kilka, dobrych i zawsze dostępnych składników. Deser posypuje się z wierzchu kakao lub tartą czekoladą. Polecam mój sprawdzony i szybki przepis na deser tiramisu. Jedyny czas oczekiwania to chłodzenie w lodówce, tak by deser się ściął. Możesz go przygotować w formie kwadratowej, prostokątnej (u mnie o wymiarach 26 x 28 cm), a także w tortownicy o średnicy 20 cm. W opisie poniżej zdjęcia tiramisu z formy 26 x 28 cm, dodatkowo także przygotowanie krok po kroku w tortownicy o średnicy 20 cm z użyciem okrągłych biszkoptów.
Tiramisu
SKŁADNIKI:
- 500 g serka mascarpone
- 5 żółtek
- 150 g drobnego cukru
- u mnie na formę 26 x 28 cm: 34 podłużnych biszkoptów (dolna warstwa: 16 sztuk, górna: 18 sztuk (na tortownicę 20 cm: opakowanie okrągłych biszkoptów 180 g)
- 300 ml wrzątku + 3 spore łyżeczki kawy rozpuszczalnej, espresso – wersja dla dzieci: 3 łyżeczki kawy inki
- 1 łyżeczka amaretto – dla dzieci pomijam
- dodatkowo: ciemne prawdziwe kakao do posypania wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie deseru tiramisu zaczynam od zagotowania wody. We wrzątku (300 ml) rozpuszczam kawę, mieszam. Gdy przestygnie dodaję amaretto, mieszam i odstawiam na bok. Jeśli deser mają jeść dzieci rezygnuję z dodatku amaretto oraz kawy rozpuszczalnej (lub espresso) zastępując ją kawą inką – w tej samej ilości 3 łyżeczek.
Żółtka ucieram z cukrem na jasny puszysty krem.
Delikatnie wmieszam w masę serek mascarpone, łyżka po łyżce. Mieszam mikserem krótko do połączenia.
Blaszkę wykładam folią spożywczą, układam równo w dwóch rzędach biszkopty nasączone (z obu stron) przez 2 sekundy w kawie. Nasączam krótko i szybko, by biszkopty nie rozpadły się.
Pierwsza warstwa biszkoptów:
na to połowę kremu i druga, górna warstwa biszkoptów:
Na jedną porcję biszkoptów nakładam połowę masy, wyrównuję, przykrywam ponownie nasączonymi biszkoptami i przykrywam ostatnią warstwą kremu, wyrównuję i posypuję (przy użyciu małego sitka) dobrym kakao.
Przykrywam folią i odkładam do lodówki na kilka godzin do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc. Najlepiej deser przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce.
Poniżej wersja tiramisu przygotowana w tortownicy o średnicy 20 cm z okrągłymi biszkoptami (180 g) – reszta składników w niezmiennych proporcjach.
Układam biszkopty nasączone w wystudzonej kawie.
Nakładam na nie połowę kremu i drugą, ostatnią warstwę biszkoptów.
Przykrywam drugą i ostatnią częścią kremu, wyrównuję i posypuję kakao.
Tiramisu kroję na nieduże kawałki (kwadraty lub trójkąty – w zależności od użytej formy) i posypuję przed podaniem jeszcze raz delikatnie kakao.
Deser tiramisu przechowuję w lodówce pod przykryciem.
Smacznego.
Zainspirowana tym przepisem.
Uwielbiam ten deser, a ten wygląda rewelacyjnie!!👍👍❤❤
Robie już któryś raz z tego przepisu – zawsze wychodzi przepyszne!!
Pozdrawiam
Jola
Tiramisu zawsze jest przepyszne smaku narobiłaś
Do tego jest proste w przygotowaniu – polecam Teresko 🙂
Pychotka Aniu