Tort Sachera

To wspaniały i delikatny tort czekoladowy przełożony dżemem lub marmoladą morelową, idealny na niedzielne popołudnie w gronie rodziny. Ja z tej okazji skorzystałam witając tak swoich zacnych weekendowych gości.

.. a czekolada zawsze smakuje, ucieszy, nikt nie odmówi..;)

Świetny wybór, wspaniały smak czekolady i moreli, polecam taki tort!

Tort Sachera stworzony został w XIX wieku przez cukiernika Franza Sachera w Wiedniu. Od razu stał się słynnym tortem na całym świecie, obowiązkowo serwowanym deserem w kawiarni Hotelu Sacher znajdującym się w centrum Wiednia.

Ten kto lubi czekoladę niech się szykuje – tort jest prosty, obłędny i dla każdego! Moje serce i moich gości już skradł, zawitał w moim słodkim menu;-)

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik dżemu lub marmolady morelowej

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odkładam na bok, studzę.

Masło ucieram z cukrem mikserem do połączenia, dodaję pojedynczo jajka cały czas miksując.

Gdy jajka połączą się z masą dodaję na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopioną ostudzoną czekoladę, mieszam do połączenia.

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto.

Piekę w temp. 170 C przez 35 minut do suchego patyczka, studzę na blacie.

Kroję równo wzdłuż i smaruję dżemem, składam, gotowy tort polewam polewą i dekoruję.

SMACZNEGO! 😉

 

Tort Sachera, tort czekoladowy z dżemem morelowym, pycha!
Tort Sachera, tort czekoladowy, polecam i życzę smacznego! 🙂

Źródło: książeczka Najlepsze ciasta, przepisy czytelników, nr 5(3) 2014.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.