Tortille serowe zapiekane z sosem pomidorowym i serem gran primo

Idealna przystawka na ciepło, ale smakuje także na zimno. Odkąd ją pierwszy raz zrobiłam dostałam “polecenie” od znajomych, by zawsze pojawiały się na naszych biesiadach. I tak jest 🙂

Gotowe danie fajnie jest posypać świeżą rukolą, bazylią czy dowolnymi kiełkami. Jest dodatkowy smak i kolorem pięknie robimy smaczny kontrast całej przystawce.

Składniki:

  • 4 placki tortilli (są średnie i duże, kupiłam te średnie)
  • słoiczek pasty warzywnej Podravki “Relish” 200 g – zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie może sos pomidorowy, przecier pomidorowy)
  • około 16 plastrów żółtego sera (po 4 plastry na każdą tortillę)
  • świeżo zmielony pieprz
  • mielone oregano
  • tarty drobno ser gran primo (zamiennie inny twardy, w zasadzie wedle upodobań, żółty tarty też będzie pasował i smakował)

Sposób przygotowania:

1. Tortille smarujemy równomiernie sosem.

3. Rozkładamy na nich plastry sera, tak by przykryły sos i pokryły równomiernie tortille, posypuję niewielką ilością oregano.

4. Tortille zwijamy w rulony i kroimy w plastry, u mnie około 5 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy tartym drobno gran primo oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

5. Zapiekamy w temp. 190 C na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 10 minut lub do czasu kiedy zobaczycie, że ser się roztopił i leciutko przyrumienił, a tortille z zewnątrz nabrały delikatnego kolorku. Zresztą, poczujecie też piękny zapach – on Wam podpowie, że już czas coś zjeść.

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Tortille serowe zapiekane z sosem pomidorowym i serem gran primo”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.