Tortille z kurczakiem i warzywami

Smaczny pomysł na przekąskę w ciągu dnia, obiad czy wczesną kolację. Kolorowo, dzięki sałacie, pomidorom, papryce, ogórkom i czerwonej cebuli (aż dziwne, że to się tam wszystko zmieściło;) Do tego delikatnie smażony kurczak w przyprawach i sosie pomidorowym słodko – kwaśnym.

Takie tortille świetnie smakują z dodatkami różnych sosów, np. guacamole, salsą pomidorową, pikantnym dipem pomidorowym z chilli. Zdarzało mi się podjadać nawet zimne z dodatkiem sosów, więc potwierdzam że nie tylko na ciepło smakują dobrze.

Składniki na 4 tortille (podwójna uczta dla zgłodniałych dwóch stworów takich jak my:)

  • 4 placki tortilli
  • 1 mała podwójna pierś z kurczaka pokrojona w paski lub w kostkę (jak wolicie – ja wybrałam paseczki)
  • 150 g mix sałat (sałata strzępiasta, roszponka, czerwone radicchio (użyłam Fantasia Dell’orto – Mioorto, kupiłam w Tesco)
  • 1 cebula czerwona pokrojona w plasterki
  • 1 pomidor pokrojony w plasterki
  • mały zielony ogórek pokrojony w talarki (może być gruntowy)
  • połowa żółtej papryki pokrojonej w cienkie paseczki
  • 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę
  • 4 łyżki sosu aioli (po łyżce na tortille)
  • 350 g sosu słodko – kwaśnego
  • kilka plasterków czerwonej papryczki chilli
  • sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka, rozgnieciony ząbek czosnku i lubczyk do smaku kurczaka – wedle uznania, ja lubię dużo wyrazistych ziół i paprykę, więc sypię po pół lub całej łyżce (z solą tak nie szaleję)
  • olej

Przygotowanie:

  • trzeba zacząć od tego, że jak zawsze kiedy chodzi o pierś z kurczaka marynuję ją całą noc, dzięki temu jest soczysta i pięknie pachnie przyprawami, w któych ją trzymałam, no ale tu trzeba pomyśleć o takim obiedzie dzień wcześniej albo kilka godzin wcześniej …niech będzie; marynuję go w przyprawach wymienionych w składnikach oraz polewam kilkoma łyżkami oleju, dobrze mieszam, tak by każdy kawałek był w przyprawach;
  • na drugi dzień… – na oleju podsmażam zamarynowanego kurczaka, gdy zmieni kolor i upłynie 2 – 3 minuty to dodaję warzywa takie jak: paprykę (połowę), suszone pomidory, chilli, gdy zmiękną dodaję sos słodko – kwaśny, przyprawiam ewentualnie do smaku, chwilę duszę do połączenia składników;
  • na blacie rozkładam placki tortilli, smaruję po łyżce na każdej sosem aioli, a na nim: na środek każdej sałatę, plastry pomidorów, ogórków, krążki cebuli, pozostałą część żółtej papryki (czemu tak po połowie? pierwsza połowa mięknie w sosie, a pozostała część wrzucona prosto do naszej tortilli będzie pysznie chrupiąca), nakładam farsz z patelni i zawijam – najpierw oba boki do środka, następnie zwijam dół ku górze i roluję całość.
  • Zawijam dół (tak do około połowy gotowej tortilli) w folię aluminiową, dzięki czemu wiem, że farsz mi nie wypłynie (są też inne plusy: łatwiej się trzyma danie i mamy więcej szans na to, że podczas jedzenia nie ubrudzimy się aż tak:)

    Podpiekam na środkowej półce piekarnika w temp. 160C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez 15-20 minut.

     

     

    Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.