Tradycyjne buraczki zasmażane

Zdrowa klasyka o pięknym kolorze. Do niedzielnego obiadu i nie tylko. Świetnie komponują się z różnego rodzajami mięs i – oczywiście – ziemniakami. Można do nich dodać starte jabłko lub gruszkę, doprawić zasmażką z mąki i cebulki, ale ja tego nie robię. Ale ile gospodyń tyle sposobów 😉

Składniki:

  • 6 buraków
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku, według uznania
  • 2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Buraki  wyszoruj, włóż do garnka z zimną wodą i gotuj do miękkości do godziny czasu. Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.

Na patelni rozpuść masło, dodaj starte na tarce buraczki, dopraw do smaku, duś przez chwilę.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.