Trufle czekoladowe

Są bardzo eleganckie i mają swój kulinarny słodki i wyjątkowy styl. Trufle.

Wydawać by się mogło, że są trudne do przygotowania, jednak nic bardziej mylnego. Przeczytajcie poniższy przepis, który składa się zaledwie z 5 składników i zróbcie je w domu. Poza tym… niedługo Dzień Matki – może to okazja, by zaskoczyć ją czymś przyjemnym, słodkim i samodzielnie wykonanym? 🙂

Składniki:

  • po 100 g czekolady mlecznej i gorzkiej
  • 50 g gorzkiego prawdziwego kakao
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 g herbatników

Przygotowanie:

Obie czekolady pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej (umieść je w misce, którą ułóż na garnku z wrzącą wodą, mieszaj).

Ciasteczka pokrusz drobno w małe kawałki. Roztopioną czekoladę przełóż do innego szklanego naczynia, mieszaj, nieco wystudź. Dodaj serek wraz z herbatnikami, wstaw na 12 minut do zamrażarki. Ja zazwyczaj rezerwuję sobie więcej czasu na ich przygotowanie i wstawiam je do lodówki na około 3-4 godziny. Ze schłodzonej masy uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, posyp kakao. Utwardzaj w lodówce do pożądanego stopnia twardości.

Teraz została już tylko gorąca kawa, towarzystwo i smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.