Tuńczyk z rukolą i fetą

Zdrowa i kolorowa sałatka. Nie tylko na przystawkę, możecie ją podjadać przez cały dzień.

 

Dzięki dodaniu kawałków pokruszonej fety nie trzeba solić sałatki. Jedynymi przyprawami, które dodają i podkreślają smak tuńczyka to świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny. Należy też pamiętać, że rukola (rokietta siewna) sama w sobie jest bardzo aromatyczna o charakterystycznym pieprznym smaku. Jest zamiennikiem pieprzu, używana także do produkcji musztardy. Ma też działanie lecznicze. Nie żałujcie jej w swoich sałatkach 🙂

Składniki:

  • 100 g umytej i osuszonej rukoli
  • 110 g pokruszonej fety
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny

Jak przyrządzić?

Rukolę ułóż w misce, posyp pokruszoną fetą, dodaj odsączonego z nadmiaru sosu tuńczyka. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do sałatki. Przypraw całość większą ilością pieprzu i polej sokiem z cytryny.

Dokładnie, lecz delikatnie wymieszaj. Podawaj z bagietką. Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.