Tzatziki

Tzatziki to sos wywodzący się z kuchni greckiej. Jego przygotowanie to kilka chwil, wystarczy połączyć 3 podstawowe składniki: zielonego świeżego i posiekanego ogórka, gęsty jogurt grecki i czosnek. Do tego sól, świeżo zmielony pieprz i jest, sos do mięs gotowy! Tzatziki podaje się do grillowanych mięs, smażonych lub pieczonych. Nie bez powodu często przygotowuję go gdy sezon grillowy w pełni. Idealnie podkreśla smak grillowanego mięsa lub warzyw. Zdarza się, że tzatziki nakładamy na kanapki z wędliną czy pieczonym domowym schabem, ot tak gdy najdzie ochota. Jest świeżo i pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 1 długi zielony ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 180 g gęstego jogurtu greckiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ogórka myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach lub drobno siekam w kosteczkę. Odstawiam do miseczki, by puścił sok.

W tym czasie obieram czosnek, przeciskam przez praskę. Z ogórka odciskam delikatnie sok, dodaję czosnek i jogurt, mieszam, doprawiam do smaku. Sos tzatziki gotowy!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.