Idealne do kawy, pulchne, wilgotne dzięki dodaniu mrożonych owoców z dużą ilością wiórków kokosowych. Wspaniała propozycja na weekend. Ciasto można polać lukrem, polewą, udekorować wiórkami, tartą czekoladą lub świeżymi owocami. Posypane cukrem pudrem też smakuje obłędnie, klasyka w prostym wydaniu – zapraszam do pieczenia:)
Parzcie kawy i smacznego!

Składniki w temp. pokojowej na tortownicę 23 cm:
- truskawki mrożone bez rozmrażania – ok. 300 g
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 300 g jogurtu naturalnego, u mnie Bakoma gęsty
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- opakowanie proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 szklanki oleju
Przygotowanie:
Cukier i cukier waniliowy ubijamy z jajkami kilka minut mikserem.
Do masy dodajemy jogurt naturalny oraz olej, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wrzucamy truskawki oprószone bułką tartą.
Pieczemy grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez 45-50 minut w temp. 180 C.
SMACZNEGO! 🙂
