Ucierane ciasto z jeżynami i żurawiną

Ucierane ciasto pachnące wanilią z dodatkiem jeżyn (u mnie mrożone) i suszonej żurawiny. Polane domową polewą czekoladową. Można udekorować je lukrem np. cytrynowym lub posypać cukrem pudrem a do ciasta dodać aromat śmietankowy lub cytrynowy – będzie pysznie! Taki przepis na ciasto to świetna baza, do której następnym razem możecie dodać kakao, wiórki kokosowe, bakalie wszelakie, świeże owoce jak np. truskawki, maliny, borówki czy jagody.

U mnie goście w tygodniu zawsze równa się jakiś szybki i smaczny wypiek. Bo domowe ciasta są najlepsze 😉 Nadmiar – o ile zostaje – spokojnie zamrażam (kroję wtedy ciasto na kawałki i układam w plastikowym pojemniku), wyjmuję kiedy najdzie ochota lub niespodziewani goście. Smacznego!

Ucierane ciasto z jeżynami i żurawiną

SKŁADNIKI:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • spora garść jeżyn (bez rozmrażania)
  • spora garść suszonej żurawiny
  • polewa: 60 g czekolady 70% + 25 g masła (łyżka) + łyżeczka cukru pudru

Składniki mam w temp. pokojowej.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Miękkie masło lub margarynę ucieram mikserem z cukrem na puszystą masę.

Dodaję do masy powoli przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam dokładnie mikserem, powstają grudki, dodaję po jednym jajku, miksuję do połączenia. Gdy masa jest gładka dodaję suszoną żurawinę, mieszam delikatnie łyżką.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, wtykam (bez rozmrażania) jeżyny.

Piekę w temp. 180 st. C przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Piekę programem góra plus dół, bez termoobiegu, ciasto wkładam na środkową półkę piekarnika.

Upieczone ciasto wyjmuję, studzę. Przygotowuję polewę czekoladową. W rondelku roztapiam masło, wrzucam połamaną na małe kawałki czekoladę, mieszam do rozpuszczenia i połączenia, dodaję łyżeczkę cukru pudru. Polewam wystudzone ciasto.

Ciasto ucierane z jeżynami gotowe!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.