Ucierane ciasto z kiwi i konfiturą pomarańczową

Jeśli spodziewasz się gości lub masz ochotę na małe słodkie (ale nie za bardzo) co nieco wypróbuj ten przepis na proste szybkie i tanie ciasto. Smakuje wyśmienicie, ma piękny maślany posmak, jest chrupiące przy brzegach i mięciutkie w środku. Zamiast kiwi możesz użyć dowolnie ulubionych owoców, np. śliwek, mandarynek, bananów, czy winogron, a do środka możesz wrzucić rodzynki lub żurawinę.

Jeśli nie lubisz za bardzo robić słodkości w kuchni lub nie czujesz się w tym temacie pewna/y to polecam ten przepis 🙂 Przekonasz się, że pieczenie ciasta jest – w tym przypadku – słodko i banalnie proste 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • proszek do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • aromat rumowy
  • 4 kiwi
  • 3 łyżki konfitury z pomarańczy
  • masło klarowane i mąka kukurydziana do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

W głębokiej misce ubij 4 białka na sztywną pianę. Na patelni roztop masło i wystudź. Gdy białka się ubiją dodaj powoli cukier puder, miksuj powoli. Następnie dodaj żółtka i proszek do pieczenia. Gdy masa się ładnie połączy dodawaj na przemian powoli masło i mąkę. Na koniec dodaj aromat rumowy.

Okrągłą blachę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i posyp mąką kukurydzianą, wlej ciasto.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, włóż ciasto na 15 minut i piecz bez termoobiegu grzanie góra-dół. Po tym czasie wyjmij ciasto, wysmaruj je na gładko konfiturą pomarańczową i ułóż plasterki kiwi.

Piecz 50 – 60 minut w temp. 190 stopni C bez termoobiegu grzanie góra-dół. Smacznego! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.