Delikatne i soczyste kawałki kurczaka podane z pieczonymi ziemniakami, marchwią i cebulą, która po upieczeniu jest jeszcze bardziej wyrazista i słodka.
Wszystko lekko doprawione papryką i lubczykiem z dodatkiem sałaty pekińskiej, vinegretem i czarnymi oliwkami. Pytania? Ja zgłodniałam;))
SKŁADNIKI:
- 6 ud z kurczaka
- 7 ziemniaków pokrojonych w talarki
- 2 marchwie pokrojone w talarki
- 2 cebule pokrojone w ćwiartki
- vegeta natur, pieprz cytrynowy, ostra i słodka papryka, oregano, lubczyk
- łyżka masła
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję, lekko osuszam. Przyprawiam i lekko natłuszczam olejem. Odstawiam na bok.
W międzyczasie kroję warzywa, doprawiam vegetą i papryką.
W naczyniu żaroodpornym układam mięso, obok warzywa. Na mięso nakładam małymi kawałeczkami równomiernie masło.
Piekę w temp. 190 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika przez ok. godzinę. Pod koniec zwiększam temp. do 210 C, by zrumienić bardziej warzywa. W trakcie pieczenia polewam mięso sosem i odwracam na drugi bok.
Niezależnie od podanego czasu pieczenia sprawdźcie wcześniej czy mięso i warzywa są gotowe, moce i wielkości piekarników są różne.
Podaję z posiekaną kapustą pekińską, oliwkami i vinegretem. Smacznego;)