Uda kurczaka z pieczonymi warzywami

Delikatne i soczyste kawałki kurczaka podane z pieczonymi ziemniakami, marchwią i cebulą, która po upieczeniu jest jeszcze bardziej wyrazista i słodka.

Wszystko lekko doprawione papryką i lubczykiem z dodatkiem sałaty pekińskiej, vinegretem i czarnymi oliwkami. Pytania? Ja zgłodniałam;))

SKŁADNIKI:

  • 6 ud z kurczaka
  • 7 ziemniaków pokrojonych w talarki
  • 2 marchwie pokrojone w talarki
  • 2 cebule pokrojone w ćwiartki
  • vegeta natur, pieprz cytrynowy, ostra i słodka papryka, oregano, lubczyk
  • łyżka masła
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję, lekko osuszam. Przyprawiam i lekko natłuszczam olejem. Odstawiam na bok.

W międzyczasie kroję warzywa, doprawiam vegetą i papryką.

W naczyniu żaroodpornym układam mięso, obok warzywa. Na mięso nakładam małymi kawałeczkami równomiernie masło.

Piekę w temp. 190 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika przez ok. godzinę. Pod koniec zwiększam temp. do 210 C, by zrumienić bardziej warzywa. W trakcie pieczenia polewam mięso sosem i odwracam na drugi bok.

Niezależnie od podanego czasu pieczenia sprawdźcie wcześniej czy mięso i warzywa są gotowe, moce i wielkości piekarników są różne.

Podaję z posiekaną kapustą pekińską, oliwkami i vinegretem. Smacznego;)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *