Udka kurczaka w sosie pomidorowym

Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym, idealne danie na kilka dni. Soczyste mięso w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami podane z ziemniakami, najlepiej puree i dowolną surówką czy warzywami z wody. Obiad, który smakuje nawet w te upalne dni. Polecam na rodzinny obiad, nie tylko w tygodniu.

SKŁADNIKI:

  • 4 udka z kurczaka (ćwiartki)
  • przyprawa do kurczaka, pieprz, lubczyk
  • 3 łyżki oleju

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:

  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier puder, majeranek
  • łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Mięso: udka myję, układam (skórą do góry) w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam przyprawą do kurczaka, pieprzem i lubczykiem, polewam 3 łyżkami oleju.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam mięso i piekę 1,5 godziny od czasu do czasu polewając mięso powstałym tłuszczem/sosem.

Przygotowuję sos pomidorowy: w garnku na łyżce oliwy przesmażam posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się lekko zarumienią dodaję pomidory z puszki. Smażę kilka minut, przyprawiam. Jeśli chcę dodaję także dla przełamania smaku płaską łyżeczkę cukru pudru.

Pod koniec pieczenia kurczaka polewam go pomidorowym sosem, zapiekam jeszcze parę minut i podaję. Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym i surówkami.

Smacznego 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.