Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym, idealne danie na kilka dni. Soczyste mięso w aromatycznym sosie pomidorowym z ziołami podane z ziemniakami, najlepiej puree i dowolną surówką czy warzywami z wody. Obiad, który smakuje nawet w te upalne dni. Polecam na rodzinny obiad, nie tylko w tygodniu.
SKŁADNIKI:
- 4 udka z kurczaka (ćwiartki)
- przyprawa do kurczaka, pieprz, lubczyk
- 3 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:
- puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier puder, majeranek
- łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Mięso: udka myję, układam (skórą do góry) w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam przyprawą do kurczaka, pieprzem i lubczykiem, polewam 3 łyżkami oleju.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam mięso i piekę 1,5 godziny od czasu do czasu polewając mięso powstałym tłuszczem/sosem.
Przygotowuję sos pomidorowy: w garnku na łyżce oliwy przesmażam posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się lekko zarumienią dodaję pomidory z puszki. Smażę kilka minut, przyprawiam. Jeśli chcę dodaję także dla przełamania smaku płaską łyżeczkę cukru pudru.
Pod koniec pieczenia kurczaka polewam go pomidorowym sosem, zapiekam jeszcze parę minut i podaję. Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym i surówkami.
Smacznego 🙂