UDKA PIECZONE

Pieczone udka kurczaka to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Jednymi z ulubionych i tradycyjnych dodatków do tak soczystego i ziołowego mięsa są ziemniaki pod każdą postacią: pieczone, z wody, puree, talarki smażone oraz rozmaite surówki, sałata ze śmietaną/jogurtem, buraki lub marchewka z groszkiem. Dla mnie podstawą przygotowania takiego obiadu to dobre składniki i soczyste mięso. Porcja mięsa i warzyw spełnia moje obiadowe oczekiwania 😉 Udka marynuję w przyprawach z niewielką ilością oleju przez całą noc, dzięki temu są soczyste, aromatyczne i smakują wyśmienicie. Dziś udka pieczone z warzywami pieczonymi i surówką z czerwonej kapusty.

SKŁADNIKI:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, gotowa mieszanka przypraw do kurczaka, złocista, czosnek granulowany
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję, układam do naczynia żaroodpornego, przyprawiam i polewam niewielką ilością oleju, nacieram mięso. Naczynie przykrywam pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i odstawiam do lodówki na całą noc.

Następnego dnia ustawiam piekarnik grzanie góra plus dół, bez termoobiegu na 180 st. C. Piekę udka na środkowej półce piekarnika przez 70 minut. Od czasu do czasu podlewam powstającym sosem.

Podaję z ziemniakami, warzywami z patelni, buraczkami na ciepło, mizerią lub surówką.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *