Udka z oliwkami

Jak ja uwielbiam rozpieszczać swoją rodzinę! Cieszy mnie ogromnie dbanie o dom, rodzinną atmosferę, wszystko co wokół nas otacza i tworzy. Do cieszenia należą też zwykłe, codzienne obowiązki, które uwielbiam (!), czas płynie szybciej, jak nie robię kilku rzeczy naraz to jestem chora, no nie zmienisz człowieka! 😉

No i nastał kolejny smaczny dzień w naszym domu:)

W środku tygodnia u nas pieczone udka z oliwkami, bardzo aromatyczne, ziołowe, soczyste podane z kluskami śląskimi i surówką. Mięso w świetnym sosie słodko-ostrym pięknie pachnące czosnkiem i papryką wędzoną. Idealny rodzinny obiad, nie tylko od święta. Kiedy ja na to wszystko znajduję czas?! Kiedy dziecko i koty za ścianą śpią! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • garść czarnych oliwek
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka wędzona i ostra, lubczyk wg uznania
  • olej

PRZYGOTOWANIE:

Umyte mięso układam w naczyniu do pieczenia.

Polewam niewielką ilością oleju, przyprawiam, nacieram czosnkiem, wlewam śmietankę.

Odkładam na godzinę – dwie do lodówki przykryte folią.

Piekarnik nagrzewam do 180 C bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Piekę skórą do góry na środkowej półce ok. 1,5 godziny. W połowie przekręcam mięso na drugą stronę, 2 razy podczas pieczenia polewam sosem. Około pół godziny przed końcem wrzucam garść oliwek, mieszam.

Podaję z ziemniakami, kaszami, ryżem lub makaronem oraz surówkami lub kapustą zasmażaną czy buraczkami na ciepło. SMACZNEGO 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.