Wafelki orzechowe

Jeden z prostszych deserów. Przekładane wafle. Moje przełożone masą orzechową Helio z kawałkami orzechów, dodatkowo polane czekoladą i posypane orzechami. Jest orzechowo i czekoladowo na maksa!

Wafle orzechowe z masą orzechową z kawałkami orzechów Helio. Jest pysznie! 🙂

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli, użyłam kwadratowych, zamysł był taki by pokroić je na mniejsze wafelki, a la batoniki
  • 2 puszki masy orzechowej Helio
  • roztopione 2 czekolady deserowe
  • kilka orzechów do dekoracji

Przygotowanie:

Wafle smaruję kolejno masą orzechową, od brzegu do brzegu, dokładnie. Gdy posmaruję jeden wafel, przykładam następny, smaruję, przykładam kolejnym. Gdy przełożę wszystkie owijam w folię i wstawiam do lodówki obciążając czymś cięższym, np. drewnianą dużą deską do krojenia, garnkiem z wodą. Obciążając wafle dociskam je do siebie.

Po kilku godzinach wyjmuję, kroję na kawałki, dowolne, u mnie a la wafelki. Polewam roztopioną czekoladą, posypuję orzechami, czekam aż zastygnie. Gotowe!

Masa orzechowa z kawałkami orzechów Helio

“…prócz orzeszków ziemnych znajdziemy także mleko i śmietankę, które nadają smakołykowi gładkości oraz sprawiają, że czujemy różnicę pomiędzy masą orzechową a masłem orzechowym.”

Smacznego 🙂

2 odpowiedzi do “Wafelki orzechowe”

  1. Najlepszy deser na świecie! Masa korówkowa z waflami smakuje cudownie! Pozdrawiamy serdecznie – DaPietro

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.