Warzywa pieczone

Całorocznie, choć w sezonie letnim szczególnie na obiad wybieram zdrowe kombinacje. Najczęściej pada na pieczone warzywa, tu do woli, mixy, kolory, smaki, uwielbiam!

Warzywa pieczone to dodatek do obiadu lub sam obiad. Najczęściej podaję je same, doprawione ziołami tak jak lubimy, zdarza się z pieczonym lub duszonym drobiem, surówką z marchwii, mizerią, surówką colesław, która zaostrza i podkreśla smak dania.

Dziś u mnie warzywa pieczone, m.in. ziemniaki, buraki, marchew, cebula, wszystko doprawione, dopieszczone, idealne na zdrowy obiad, po którym przybywa energii! 🙂

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 5 pietruszek
  • połowa dyni piżmowej
  • 4 buraki
  • połowa selera
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 10 ziemniaków
  • świeży czosnek – 3 ząbki
  • przyprawy: sól, pieprz, mielone: rozmaryn, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka
  • ok. 1/4 szklanki oleju, robię to zawsze na oko + łyżka masła

Przygotowanie:

Warzywa obieram (oprócz cukinii), kroję w słupki – zamiennie można w nieco większą kostkę) układam w naczyniu żaroodpornym, oprócz cukinii, jest miękka dodaję ją w połowie pieczenia, żeby nie rozmiękła.

Posypuję dobrze przyprawami, wcieram rozdrobniony czosnek, polewam olejem, dobrze wcieram. Dodaję łyżkę masła, mieszam.

Piekę w temp. 180 C przez około 40-50 minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu), sprawdzam widelcem czy warzywa są miękkie (ale niezbyt bardzo powinny być miękkie). W trakcie pieczenia warzywa co jakiś czas warto przemieszać, aby równomiernie się upiekły, ja zrobiłam to dwa razy.

Warzywa pieczone podaję od razu. Smacznego 😉

3 odpowiedzi do “Warzywa pieczone”

  1. Smakują fantastycznie i na dodatek świetnie wyglądają. sam pomysł jest rewelacyjnie uniwersalny, bo skład może być dowolny, zależy kto jakie warzywa najbardziej lubi;)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.