Warzywa pieczone na ostro

Dziś danie wege – pieczone warzywa na ostro. Buraki, marchew, ziemniaki z cebulą, czosnkiem i ostrą papryczką. Podane same lub z kawałkiem mięsa i surówką, mizerią, mixem sałat i winegretem. Klasyczny ostatnio u nas obiad. Pieczone warzywa lubię, robię często, można tu nieźle pokombinować. Wszelakie rodzaje warzyw, proporcje, dowolnie doprawione, zaserwowane z dodatkami lub bez. Zdrowy, kolorowy misz masz na talerzu, ładnie podane, na gorąco i ostro kusi..;) Zdecydowanie polecam takie smaki:)!

Takie warzywa przygotowuję także z:

  • kawałkami selera naciowego i kalarepy
  • suszonymi pomidorami, papryką
  • papryką i cukinią
  • fasolką, groszkiem, kukurydzą
  • bakłażanem i pietruszką
  • z pomidorami i pieczarkami
  • z dodatkiem suszonych owoców przełamanych chili i ziołami
  • z kawałkami kurczaka i czerwonej cebuli lub szalotek

Polecam pieczone warzywa! Na ostro, słodko, z dodatkiem ziół lub mieszanki przypraw do ziemniaków.

Buraki, ziemniaki i marchew z cebulą i czosnkiem pieczone na ostro, smacznego! 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • 720 g ziemniaków
  • 2 buraki (410 g)
  • 3 marchewki (160 g)
  • 3/4 lub cała papryczka ostra pokrojona w cienkie talarki
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 małe cebule (120 g) posiekane na cztery
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANE:

Ziemniaki i buraki obieram, kroję w kostkę. Obraną marchew kroję w nieco grubsze talarki.

W naczyniu żaroodpornym układam warzywa, chili, polewam oba rodzajami oleju, doprawiam, mieszam dobrze rękoma.

Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika) przez ok. godzinę. Lubię miękkie warzywa, ale niezbyt rozgotowane. W międzyczasie podczas pieczenia polewam je powstałym sosem i przekręcam delikatnie na boki.

Podaję gorące. Odsmażone także smakują.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.