Dziś danie wege – pieczone warzywa na ostro. Buraki, marchew, ziemniaki z cebulą, czosnkiem i ostrą papryczką. Podane same lub z kawałkiem mięsa i surówką, mizerią, mixem sałat i winegretem. Klasyczny ostatnio u nas obiad. Pieczone warzywa lubię, robię często, można tu nieźle pokombinować. Wszelakie rodzaje warzyw, proporcje, dowolnie doprawione, zaserwowane z dodatkami lub bez. Zdrowy, kolorowy misz masz na talerzu, ładnie podane, na gorąco i ostro kusi..;) Zdecydowanie polecam takie smaki:)!
Takie warzywa przygotowuję także z:
- kawałkami selera naciowego i kalarepy
- suszonymi pomidorami, papryką
- papryką i cukinią
- fasolką, groszkiem, kukurydzą
- bakłażanem i pietruszką
- z pomidorami i pieczarkami
- z dodatkiem suszonych owoców przełamanych chili i ziołami
- z kawałkami kurczaka i czerwonej cebuli lub szalotek
Polecam pieczone warzywa! Na ostro, słodko, z dodatkiem ziół lub mieszanki przypraw do ziemniaków.
Buraki, ziemniaki i marchew z cebulą i czosnkiem pieczone na ostro, smacznego! 🙂
SKŁADNIKI:
- 720 g ziemniaków
- 2 buraki (410 g)
- 3 marchewki (160 g)
- 3/4 lub cała papryczka ostra pokrojona w cienkie talarki
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 małe cebule (120 g) posiekane na cztery
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 3 łyżki oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANE:
Ziemniaki i buraki obieram, kroję w kostkę. Obraną marchew kroję w nieco grubsze talarki.
W naczyniu żaroodpornym układam warzywa, chili, polewam oba rodzajami oleju, doprawiam, mieszam dobrze rękoma.
Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika) przez ok. godzinę. Lubię miękkie warzywa, ale niezbyt rozgotowane. W międzyczasie podczas pieczenia polewam je powstałym sosem i przekręcam delikatnie na boki.
Podaję gorące. Odsmażone także smakują.
Bardzo dobre danie bez mięsa.
Dziękuję:)