Warzywa pieczone

Idealne na domowy obiad, pożywne, bardzo zdrowe. Przyprawiam je vegetą natur (wtedy już nie solę), pieprzem, majerankiem. Dodaję do aromatu cebulkę i kilka ząbków czosnku, pod koniec duszenia zdejmuję pokrywkę i przyrumieniam. Ziemniaków nie obieram, w skórce jest wiele witamin. Wcześniej nie obgotowuję warzywa, szczególnie ziemniaków, cały smak zostawiam.

Podaję same, wystarczy, są wspaniałe i sycące! Możemy do nich dodać suszonych owoców, np. morele, śliwki lub daktyle. Dla mięsożerców polecam pieczoną pierś, kaczkę lub kawałki kurczaka, pieczone czy smażone. Do tego zestawu smakuje mizeria, mix sałat z pomidorami i vinegretem lub colesław.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ziemniaków
  • 2 niezbyt duże marchewki
  • 3 mniejsze cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • vegeta natur, świeżo zmielony pieprz, majeranek, słodka papryka, szczypta lubczyku
  • olej rzepakowy lub inny roślinny
  • opcjonalnie: łyżeczka masła

Przygotowanie:

Cukinię myję, odkrawam końce, kroję warzywo na talarki. Ziemniaki myję, nie obieram ze skórki, kroję na ćwiartki lub większą kostkę. Umytą paprykę kroję w kostkę, obraną marchew w talarki. Czosnek obieram z łupinki, drobniutko siekam. Obrane cebule kroję na cztery.

Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, mieszam w przyprawach, polewam nieco olejem rzepakowym. Ponownie mieszam, dodaję (opcjonalnie) łyżeczkę masła.

Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez ok. 40 min. pod przykryciem, do miękkości. Kilka minut przed końcem odkrywam i przypiekam.

Smacznego 🙂

3 odpowiedzi do “Warzywa pieczone”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.