Idealne na domowy obiad, pożywne, bardzo zdrowe. Przyprawiam je vegetą natur (wtedy już nie solę), pieprzem, majerankiem. Dodaję do aromatu cebulkę i kilka ząbków czosnku, pod koniec duszenia zdejmuję pokrywkę i przyrumieniam. Ziemniaków nie obieram, w skórce jest wiele witamin. Wcześniej nie obgotowuję warzywa, szczególnie ziemniaków, cały smak zostawiam.
Podaję same, wystarczy, są wspaniałe i sycące! Możemy do nich dodać suszonych owoców, np. morele, śliwki lub daktyle. Dla mięsożerców polecam pieczoną pierś, kaczkę lub kawałki kurczaka, pieczone czy smażone. Do tego zestawu smakuje mizeria, mix sałat z pomidorami i vinegretem lub colesław.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 5 ziemniaków
- 2 niezbyt duże marchewki
- 3 mniejsze cebulki
- 2 ząbki czosnku
- vegeta natur, świeżo zmielony pieprz, majeranek, słodka papryka, szczypta lubczyku
- olej rzepakowy lub inny roślinny
- opcjonalnie: łyżeczka masła
Przygotowanie:
Cukinię myję, odkrawam końce, kroję warzywo na talarki. Ziemniaki myję, nie obieram ze skórki, kroję na ćwiartki lub większą kostkę. Umytą paprykę kroję w kostkę, obraną marchew w talarki. Czosnek obieram z łupinki, drobniutko siekam. Obrane cebule kroję na cztery.
Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, mieszam w przyprawach, polewam nieco olejem rzepakowym. Ponownie mieszam, dodaję (opcjonalnie) łyżeczkę masła.
Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez ok. 40 min. pod przykryciem, do miękkości. Kilka minut przed końcem odkrywam i przypiekam.
Smacznego 🙂
Mega zdrowe połączenie i pyszna porcja! 😉
Przez ile minut?
Piekę warzywa przez około 40 minut, do miękkości;)
Pieką się godzinę i twarde…
Ma na to wpływ kilka czynników m.in.:
– wielkość posiekania warzyw,
– odmiana ziemniaków,
– rzeczywista temp. w komorze piekarnika.
Moje po ok. 45 minutach były idealne, jednak zdarza się że różne kombinacje warzyw piekę w 200 st C przez pełną godzinę..