Warzywa w sosie mascarpone

Aromatyczne warzywa w ziołach i sosie mascarpone pasują wyjątkowo do makaronu, parmezanu i natki. Obiad wege w tygodniu się kłania 😉 Uważam, że warzywa smażone, pieczone czy zgrillowane smakują wyśmienicie, dostają jakby drugiego życia – obróbka dodaje charakterystycznej słodyczy, dodatkowego aromatu i smaku. Papryka, pomidory, cebula i cukinia smażone lub pieczone to idealny dodatek do sosów warzywnych, wszelakich makaronów lub ryżu. Dziś warzywa w ziołach, z dodatkiem serka mascarpone, jak dla mnie idealne i kremowe danie wege, które niewątpliwie polecam całorocznie w rozmaitych proporcjach warzyw i dodatków.

SKŁADNIKI:

  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor, u mnie żółty
  • opcja: 1 papryczka chili
  • 250 g serka mascarpone
  • sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, oregano, czosnek staropolski (gotowa mieszanka przypraw, w skład wchodzą: czosnek, majeranek, kminek, szczypiorek, koperek, kolendra, Kamis)
  • oliwa
  • do podania: makaron, natka, koperek, bazylia lub rukola, tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myję, czosnek i cebulę obieram, siekam w drobną kostkę.

Paprykę, cukinię, pomidora i pieczarki kroję w średniej wielkości kostkę.

Na oliwie w głębszej patelni przesmażam cebulę i czosnek. Jeśli dodaję to teraz posiekaną papryczkę, z kilkoma pestkami. Gdy cebula się zeszkli wrzucam paprykę i pieczarki, smażę kilka minut.

Do warzyw dodaję cukinię i pomidora, smażę, przyprawiam do smaku. Dodaję serek mascarpone.

Warzywa w sosie mascarpone podaję z ugotowanym makaronem, posypuję parmezanem i natką.

Smacznego.

7 odpowiedzi na “Warzywa w sosie mascarpone”

Skomentuj Mm Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *