Aromatyczne warzywa w ziołach i sosie mascarpone pasują wyjątkowo do makaronu, parmezanu i natki. Obiad wege w tygodniu się kłania 😉 Uważam, że warzywa smażone, pieczone czy zgrillowane smakują wyśmienicie, dostają jakby drugiego życia – obróbka dodaje charakterystycznej słodyczy, dodatkowego aromatu i smaku. Papryka, pomidory, cebula i cukinia smażone lub pieczone to idealny dodatek do sosów warzywnych, wszelakich makaronów lub ryżu. Dziś warzywa w ziołach, z dodatkiem serka mascarpone, jak dla mnie idealne i kremowe danie wege, które niewątpliwie polecam całorocznie w rozmaitych proporcjach warzyw i dodatków.
SKŁADNIKI:
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 1 pomidor, u mnie żółty
- opcja: 1 papryczka chili
- 250 g serka mascarpone
- sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, oregano, czosnek staropolski (gotowa mieszanka przypraw, w skład wchodzą: czosnek, majeranek, kminek, szczypiorek, koperek, kolendra, Kamis)
- oliwa
- do podania: makaron, natka, koperek, bazylia lub rukola, tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myję, czosnek i cebulę obieram, siekam w drobną kostkę.
Paprykę, cukinię, pomidora i pieczarki kroję w średniej wielkości kostkę.
Na oliwie w głębszej patelni przesmażam cebulę i czosnek. Jeśli dodaję to teraz posiekaną papryczkę, z kilkoma pestkami. Gdy cebula się zeszkli wrzucam paprykę i pieczarki, smażę kilka minut.
Do warzyw dodaję cukinię i pomidora, smażę, przyprawiam do smaku. Dodaję serek mascarpone.
Warzywa w sosie mascarpone podaję z ugotowanym makaronem, posypuję parmezanem i natką.
Smacznego.
Wspaniały pomysł na obiad na kilka dni 🙂
Pysznie.
Dziękuję:) polecam.
Super obiad.
Je się oczami….cudnie!! 🙂🙂
Dziękuję 🙂
Ale pycha! 😍 W końcu znalazłam sposób na mój brak zamiłowania do warzyw 😂
🙂👍