Warzywa z patelni

Wspaniale komponują się do dań z klusek, kopytek, makaronów, kasz lub same jako danie wege z chrupiącą bułeczką. Najczęściej różne kompozycje warzyw duszonych z chili podaję z kopytkami, tymi świeżo wyjętymi z wody lub chrupiącymi przesmażonymi na maśle z lubczykiem i koprem.

Cukinia duszona z chili, cebulą i czosnkiem to proste połączenie, które z dodatkiem kilku ziół i odpowiednich ulubionych przypraw staje się aromatyczną warzywną potrawą, sosem, dodatkiem do dań. Lubię także kompozycje:

– cukinia, papryka, mrożona kukurydza, cebula, czosnek, chili + zioła,

– bakłażan, cukinia, papryka, marchewka, cebula, chili, czosnek + zioła,

– cukinia, pomidory, cebula, czosnek + zioła,

– cukinia, pieczarki, cebula, czosnek.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 chili
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • do wyboru:
  • przyprawy wersja nr 1: vegeta natur, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, oregano
  • przyprawy wersja nr: sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, bazylia, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Na oliwie przesmażam obrane i posiekane czosnek i cebulę. Dodaję pokrojoną w talarki chili.

Cukinię kroje w niezbyt dużą kostkę, dodaję do warzyw na patelni, przyprawiam, duszę pod przykryciem do miękkości.

Podaję z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, polewam placki ziemniaczane. W zależności ile potrzebuję dodaję odpowiednią ilość warzyw, cebuli i chili. Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.