Wątróbka drobiowa z musztardą

Smaczne, proste i bardzo tanie danie. Podaję je z ziemniakami prosto z wody lub smażonymi na złoto albo z bułeczką, w której maczamy powstały sos z aromatyczną cebulką z dodatkiem konserwowych warzyw, np. ogórków czy papryki.

Pomysł z dodaniem szczypty curry i soku z cytryny powstał dzięki słynnej wątróbce wieprzowej po bawarsku (można dodać także ząbek czosnku).

Podobną wątróbkę drobiową można spotkać w kuchni żydowskiej (moczonej uprzednio w mleku i obtoczonej w mące przed usmażeniem). Ja nie używam w tym przepisie mąki.

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej oczyszczonej z błonek
  • 3 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta słodkiej papryki i curry
  • kilka kropel soku z cytryny
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • na rozgrzanym oleju delikatnie szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę;
  • przyprawiamy pieprzem, słodką papryką i curry (sól na koniec);
  • gdy po kilku minutach wątróbka zmieniła kolor i jest gotowa w środku dodajemy musztardę, kilka kropel soku z cytryny, mieszamy, solimy, chwilę jeszcze podsmażamy; gotowe – smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.