Dziś domowy majonez na kanapki. Majonez jest mniej zwarty niż ten tradycyjny, jednak dobrze rozsmarowany na kanapce nie spływa, świetnie smakuje. Polecam ze świeżym ogórkiem, pomidorem z cebulką, wędliną czy serem.
Jak dla mnie łudząco przypomina klasyczny majonez z dodatkiem jajek. Jest pyszny i już! Dla tych co mogą jaja polecam do ozdabiania np. wielkanocnych jaj.
Majonez na kanapki, wegański, bez jajek, bezglutenowy, podawajcie go jak chcecie, jest oryginalny w smaku, pyszny!
Do mojego majonezu z fasoli wykorzystałam fasolę białą aksamitną JAMAR, idealnie spełniła swoje zadania i gra główną rolę w moim majonezie!
Składniki:
- fasola biała aksamitna z puszki 400 g (po odsączeniu 220 g) Jamar
- 50 ml oleju rzepakowego, może być z winogron
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- opcjonalnie: 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny – ja dziś pominęłam
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do blendera przekładam fasolę (nie odsączam jej z zalewy), dodaję resztę składników oprócz oleju (ten będzie dodany na końcu). Miksuję składniki na gładką masę.
- Gdy masa z fasoli jest już gładka to dolewam powoli, ale ciągle mieszając powoli olej, miksuję. Na końcu przyprawiam do smaku wg uznania solą i pieprzem.
- Mój majonez z fasoli jest już gotowy, przekładam go do słoika i trzymam w lodówce, podaję na pieczywie, także tostowym chrupiącym.
