Wianek drożdżowy z makiem

Piękny drożdżowy wianek z wilgotną masą makową i lukrem, który zachwyci smakiem i wyglądem Twoich gości. Ciasto jest puszyste i delikatne. Drożdżowy wianek może być propozycją na świąteczny wypiek, okolicznościową imprezę rodzinną lub na weekend, ot tak do kawy. To tylko kilka podstawowych składników. Jeśli wolisz, możesz zamiast masy makowej dodać masę serową z dodatkiem cukru pudru i cukru z wanilią. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na pyszny drożdżowy wianek z makiem.

Wianek drożdżowy z makiem


SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 8 g drożdży instant
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 średnie jajko
  • szczypta soli
  • 450 g masy makowej

Dodatkowo: 1 jajko do wysmarowania ciasta (przed włożeniem do piekarnika).

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztop w garnuszku, odstaw na bok i wystudź.

Mleko lekko podgrzej (nie może być za bardzo ciepłe ani gorące).

Wszystkie składniki suche połącz w misce, dodaj mokre (jajko, letnie mleko oraz roztopione i wystudzone masło) i od razu zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiam rękoma do momentu całkowitego połączenia. Możesz je połączyć także za pomocą miksera.

Zawijam je w zgrabną kulę, wkładam do czystej miski i odstawiam w misce na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką lub folią spożywczą).

Najczęściej nagrzewam piekarnik do temp. nie wyższej niż 35 st. C i tam wstawiam miskę z ciastem (piekarnik wyłączam).

Ciasto po 1,5 godziny powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie wyjmuję ciasto i wyrabiam jeszcze chwilę dłońmi. Układam je na blacie lub stolnicy podsypanej mąką. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm.

Rozsmarowuję na nim 450 g masy makowej, omijając brzegi.

Porada. Możesz również posypać masę dodatkowo 4 łyżkami płatków migdałowych, posiekanych bakalii lub suszonej żurawiny, rodzynek, posiekanych daktyli.

Ciasto zwijam w rulon wzdłuż dłuższego boku.

Łączę oba końce, dokładnie je zlepiając tworząc wianek/wieniec. Ciasto przekładam na blachę do pieczenia (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.

Nacinam wieniec, smaruję roztrzepanym jajkiem. Robię to przy pomocy pędzelka. Tak przygotowane ciasto odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym momencie, możesz posypać je kruszonką. Wtedy zrezygnujesz zapewne z dekorowania upieczonego ciasta lukrem.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Przed samym wstawieniem wianka do piekarnika, smaruję je ponownie roztrzepanym jajkiem.

Wianek wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 30-35 minut aż ładnie się zrumieni.

Pod koniec pieczenia przygotowuję lukier. W 1 pełnej szklance (o pojemności 250 ml) cukru pudru rozpuszczam 2 łyżki zimnej wody oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszam energicznie do rozpuszczenia i połączenia w błyszczącą masę.

Porada. Możesz zamiast 1 łyżki soku z cytryny dodać łyżkę soku z limonki lub pomarańczy lub zrezygnować z dodatku soku z cytrusów i cukier pudrem wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody.

Po upieczeniu drożdżowy wianek wyjmuję od razu z piekarnika. Dekoruję lukrem. Możesz dodatkowo na lukier rozsypać płatki migdałów, tarte orzechy lub suszoną żurawinę, rodzynki.

Smacznego.

Zasmakuj Kuchni

6 odpowiedzi do “Wianek drożdżowy z makiem”

  1. Zrobię do wielkanocnej niedzielnej kawki. Pięknie się prezentuje. Zniechecilabym się czy dam radę? Ale tak dobrze opisane że zaryzykuję.
    :-)*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.