Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe, proste w przygotowaniu, bez miksera, w kilka chwil i do pieca. Gotowe można udekorować cukrem pudrem, polewą, lukrem, ja jednak dziś zrezygnowałam z wszelakich dodatków. A jest radocha! 😉

SMACZNEGO! 🙂

Cudne, mokre ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu malinowego, no idealne do dzisiejszej kawy przy tym pięknym słońcu!

Inspiracja tutaj.

SKŁADNIKI:

  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki dżemu z owoców leśnych, u mnie malinowy, domowy (lub każdy inny, ciemny dżem, konfitura)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • nieco większa szczypta przyprawy do piernika

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Ciasto piekłam w keksówce o wymiarach 31 x 12 cm.

Składniki w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuszczam, studzę.

Mąkę i sodę przesiewam. W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.

Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 50 minut. W zależności od mocy i rodzaju piekarnika piekę nawet 1 h.

Wyjmuję, studzę, kroję.

4 odpowiedzi do “Wilgotne ciasto czekoladowe”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.