Wilgotne ciasto kakaowe bez miksera

Idealny przepis dla tych co by pojedli a czasu nie mają 😋 Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać i do piekarnika. Wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, szybkie i proste. Do ciasta możecie dodać dowolny dżem, np. truskawkowy czy wiśniowy. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, lukrem lub polewą (mleczną, gorzką, domową lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej). Smacznego 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka prawdziwego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1 szklanka mleka, maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 spore łyżki dżemu, u mnie z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie cukru z wanilią

Składniki mam w temp. pokojowej.

Przepis jest na jedną keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki mieszam w misce rózgą kuchenną. Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika, piekę przez ok. 45 minut do suchego patyczka.

Gotowe dekoruję cukrem pudrem, lukrem lub polewą. Polewa: rozpuszczam w kąpieli wodnej 100 g czekolady 70% dodaję łyżeczkę masła i około 2 łyżki mleka. Mieszam, smaruję wystudzone ciasto.

Do kawy szybkie i wilgotne ciasto kakaowe gotowe! 😋

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.