Wilgotne ciasto kakaowe

Wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, szybkie i proste, bez użycia miksera. Do ciasta możesz dodać dowolny dżem, np. truskawkowy czy wiśniowy. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, lukrem lub polewą (mleczną, gorzką, domową lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej). Zapraszam po sprawdzony przepis na proste ciasto kakaowe z dżemem.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka prawdziwego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1 szklanka mleka, maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 20 g cukru z wanilią

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.

Przepis jest na jedną keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki mieszam w misce rózgą kuchenną. Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika, piekę przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gotowe dekoruję cukrem pudrem, lukrem lub polewą.

Polewa: w kąpieli wodnej roztapiam 100 g czekolady 70%, dodaję łyżeczkę masła i około 2 łyżki mleka. Mieszam rózgą kuchenną. Można od razu dekorować wystudzone ciasto.

Smacznego.

12 odpowiedzi na “Wilgotne ciasto kakaowe”

    1. Alicjo, możesz dać łyżeczkę soku z cytryny lub pominąć ten składnik 🙂
      Pozdrawiam ciepło 😘

  1. Dzień dobry. Ciasto po 45 minutach zupełnie surowe w środku, po dalszej godzinie pieczenia udało się jedynie uzyskać zakalec. Dodałam prawdziwe kakao w podanej ilości, a ciasto wyszło blade, nie tak jak na zdjęciu. Moje jedyne zmiany, to pół na pół cukier biały i brązowy, oba zmielone na puder. Czy to mogło mieć wpływ?

    1. Witaj Czytelniczko,
      zmiana cukru nie była powodem zakalca. Ten zdarza się najlepszym, mi nieraz;) może zbyt długie mieszanie ciasta? Składniki nie w temp. pokojowej? Częste otwieranie piekarnika podczas pieczenia? Co do koloru ciasta i długiego pieczenia jestem zdziwiona. Choć nawet płaska łyżka kakao może być u kogoś różna:) Moce piekarnika też bywają inne, mam nadzieję że następnym razem się uda.
      W każdym razie dziękuję za opinię.

      1. Dziękuję za odpowiedź, faktycznie produkty chyba zbyt krótko czekały po wyjęciu z lodówki, może następnym razem się uda 🙂

        1. Jestem przekonana, że tak – czekam na komentarz o sukcesie 🙂
          Pozdrawiam i życzę udanych wypieków:-)

Skomentuj Czytelniczka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *