Wilgotne ciasto kakaowe bez miksera

Idealny przepis dla tych co by pojedli a czasu nie mają 😋 Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać i do piekarnika. Wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, szybkie i proste. Do ciasta możecie dodać dowolny dżem, np. truskawkowy czy wiśniowy. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, lukrem lub polewą (mleczną, gorzką, domową lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej). Smacznego 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka prawdziwego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1 szklanka mleka, maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 spore łyżki dżemu, u mnie z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie cukru z wanilią

Składniki mam w temp. pokojowej.

Przepis jest na jedną keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki mieszam w misce rózgą kuchenną. Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika, piekę przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gotowe dekoruję cukrem pudrem, lukrem lub polewą. Polewa: rozpuszczam w kąpieli wodnej 100 g czekolady 70% dodaję łyżeczkę masła i około 2 łyżki mleka. Mieszam, smaruję wystudzone ciasto.

Do kawy szybkie i wilgotne ciasto kakaowe gotowe! 😋

6 odpowiedzi do “Wilgotne ciasto kakaowe bez miksera”

    1. Alicjo, możesz dać łyżeczkę soku z cytryny lub pominąć ten składnik 🙂
      Pozdrawiam ciepło 😘

  1. Dzień dobry. Ciasto po 45 minutach zupełnie surowe w środku, po dalszej godzinie pieczenia udało się jedynie uzyskać zakalec. Dodałam prawdziwe kakao w podanej ilości, a ciasto wyszło blade, nie tak jak na zdjęciu. Moje jedyne zmiany, to pół na pół cukier biały i brązowy, oba zmielone na puder. Czy to mogło mieć wpływ?

    1. Witaj Czytelniczko,
      zmiana cukru nie była powodem zakalca. Ten zdarza się najlepszym, mi nieraz;) może zbyt długie mieszanie ciasta? Składniki nie w temp. pokojowej? Częste otwieranie piekarnika podczas pieczenia? Co do koloru ciasta i długiego pieczenia jestem zdziwiona. Choć nawet płaska łyżka kakao może być u kogoś różna:) Moce piekarnika też bywają inne, mam nadzieję że następnym razem się uda.
      W każdym razie dziękuję za opinię.

      1. Dziękuję za odpowiedź, faktycznie produkty chyba zbyt krótko czekały po wyjęciu z lodówki, może następnym razem się uda 🙂

        1. Jestem przekonana, że tak – czekam na komentarz o sukcesie 🙂
          Pozdrawiam i życzę udanych wypieków:-)

Pozostaw odpowiedź Czytelniczka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.