Winegret z musztardą i miodem

Domowy klasyk do wszelakich świeżych sałat z warzywami, najczęściej pomidorami, ogórkami, oliwkami i cebulą wzbogaconych serami np. fetą i pleśniowymi, a także warzywami konserwowymi takimi jak kukurydza, ciecierzyca, groszek czy fasola.

Podaję często sałatkę z mixu sałat, pomidorów, oliwek, czerwonej cebuli, rzodkiewki, ogórka i kawałków ziołowego kurczaka. Taka sałatka świetnie zastąpi obiad w upalne jak teraz dni. Smacznego😘

Miodowo-musztardowy sos francuski winegret poleca się do sałatek i imprez!😉 Najlepszy, bo zrobiony w domu ze sprawdzonych składników!

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej lub sarepskiej
  • opcjonalnie: przeciśnięty ząbek czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Miód, musztardę i sok z cytryny mieszam trzepaczką do połączenia składników, po czym dodaję powoli oliwę cały czas mieszając. Przyprawiam, dodaję natkę, opcjonalnie rozgnieciony czosnek, próbuję i w razie potrzeby przyprawiam jeszcze do smaku pieprzem, musztardą lub miodem wg uznania.

Mój sos francuski gotowy 😉

Teraz polejcie porcje sałat i cieszcie się ich wzbogaconym smakiem 😉 domowym, jakże prostym dressingiem!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.